klíma szerelés
Klíma szerelés, javítás
A légkondícionálás története
 
Az első légkondicionálás alighanem az ősemberhez fűződik, amikor az beköltözött egy hűvös, sötét barlangba, menekülve a nyári meleg elől, és megvédve magát a téli hidegtől.
     Az emberiség folyamatosan kereste és keresi a mai napig is a lehetőségeket a nyári melegtől való védekezésre, kezdve a római fürdőktől, a hideg középkori kastélyokon át egészen a mai napig, amikor már számtalan klimatizálási módszer vált elérhetővé.


     Csak a 20. században – alig 100 éve – kezdték el alkalmazni az általunk ismert légkondicionálókat. Manapság a személyes kényelmen túli előnyeit is élvezhetjük a légkondicionálásnak – szükséges a munkahelyi produktivitás javításához, elérhetően jó egészségi szolgáltatást biztosít, ezenkívül frissen tartja élelmiszereinket. Kevesebb mint 100 év alatt a légkondicionálás szükséggé vált életünkben.

     A légkondicionálást – vagy másképpen "előállított levegőt", ahogyan először nevezték – eredetileg egyszerűen csak a páratartalom kontrollálására alkalmazták a textilüzemekben.
     Az 1800-as évek végén mechanikai hűtőberendezéseket használtak a húsok és romlandó ételek tartósítására. Néhány nagyvárosban a hideg levegőt csövek szállították a környező épületekbe, ahol így nem csak élelmiszereket, hanem különleges dokumentumokat is megóvhattak a meleg káros hatásaitól.
     A légkondicionálás egy első, személyes kényelmi szempontokat ellátó használata 1902-ben történt, amikor egy new york-i vállalat új épülete el lett látva egy központi hűtő-fűtő rendszerrel. Alfred Wolff, New Yersey-bol való mérnök volt a tervező, aki a gyors hírnévre szert tevő technikát textilüzemeknek és kereskedelmi épületeknek is átadta.
     1906-ban, Stuart Cramer használta először a légkondicionálás fogalmát; lehetőségeket fedezett fel a levegő nedvességtartalmának növelésére textilüzemében. Kombinálta a nedvességet a ventilációval, így "kondicionálta" a levegőt.
     Egy korábbi úttörő, aki többet tett az "előállított levegő promotálásánál Willis Carrier volt, egy mechanikai mérnök, aki New Yorkban, egy buffalo-i vállalatnál dolgozott. Olyan megoldást talált, ami nem csak a levego páratartalmát, hanem a hőmérsékletet is szabályozza. 1902-ben készítette el "permetezo"-típusú készülékét, melyet több más is követett. Sok szakember ot nevezi a "légkondicionálás atyjának".
     Az "előállított levegő" iparának elsődleges fókuszai tehát a gyárak voltak, ezt az irodaépületek és iskolák követték. A légkondicionálás ezek után a filmszínházakat hódította meg. 1911 és 1930 között egyre több filmszínház lett klimatizált, biztosítva a moziba járók élvezetes, zárt téri szórakozását.
     A légkondicionálás iránti érdeklődés a II. világháború idején csökkent, mivel egyrészt hiányosak voltak a források, másrészt a háborús időszakban a gyárak és vállalatok a háborúra koncentráltak. A gyártók azonban felfedezték, hogy nőtt az igény a személyes kényelmi szempontokat kielégítő klímaberendezések iránt, méghozzá olyan mértékben, aminek fedezésére nem állt megfelelő mennyiségű készülék rendelkezésre. Tömegesen kezdték gyártani és árusítani a légkondicionálókat, melyek reklámszlogenjei közé tartozott a jobb egészség, a pihentetőbb alvás és a tisztább ház is.

     Az építészek kihasználva a légkondicionálás nyújtotta lehetőségeket, több üvegfelülettel és zárt térrel rendelkező házat terveztek, a keresztventilációs technikára alapozva. A felhőkarcolók megjelenésével a tervezők eredményes és praktikusan alkalmazhatták a klimatizálás előnyeit.
klíma szerelés és jobb alvás     Napjaink új, magas minőségigényű klímarendszerei a kereskedelmi épületek mellett lakóházakat is kiszolgálnak, környezetszennyező hatások nélkül, energiatakarékosan. A klimatizálás hihetetlen hatással van életünkre: segíti munkánkat, általa kontrollált környezetben pihenhetünk, és utazásainkat is kellemesebbé teszi.
Bemutatkozás
Klíma szerelés - szolgáltatások
Elérhetőségek
Ajánlatkérés
Galéria - klímaszerelés közben
Referenciák - klímatechnika, hűtéstechnika
Klíma berendezések
Kiemelt klímaberendezések
Inverter
Klíma szerelés alpintechnikával
Érdekességek
Klíma fogalomtár
  Klíma szerelés | Tháliatechnika és Klímatechnika Szolgáltató Bt. - Minden jog fenntartva! | Webdoboz